BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Aleksandar Garbin: Novi radovi 2013.

 

 

21.09.-02.10.2013.
Otvorenje 21.09.2013. u 20h
Galerija Luka

Aleksandar Garbin: Novi radovi, Galerija Luka, Istarska 30, Pula, rujan, 2013.

«Na izložbi srećemo nove radove koji se nadovezuju na serije razrađene u devedesetima, a sada su domišljene s obzirom na prostorne karakteristike Galerije te prijašnju namjenu ove lokacije. Konstelacije zvijezda, Supernova i Blizanci, bliske su serijama Spojeva i Ravnoteža u kojima Garbin raznovrsne materijale ili predmete postavlja u međuodnos zasnovan na djelovanju suprotnosti i sila privlačenja tj. odbijanja. Propituju se kakvoće samih materijala, upotrebne i razmjenske vrijednosti koje uvažavamo pod normalno, a koje su ispostavljene na samim granicama razborite uzročnosti pobijajući uvriježena načela racionalizacije. Zvijezde, znamo, pripadaju nebu, ali ne treba zaboraviti skinuti ih nakratko na dohvat ruke i uživati u toj suludoj misiji.

Drugi rad, koji će se moći vidjeti u toku prva tri dana trajanja izložbe, okrenut je vrlo zemaljskoj sferi. Ideja je nastala devedesetih godina, povezana sa serijom radova premještanja međa i teritorija, Areom Neutrom. Izazivajući nas preoznačavanjima i metonimijskim zamjenama, umjetnik se poigrava načinima na koje identificiramo i određujemo prostore sudeći po izvanjskim atributima. Rad se vezuje na povijesni okvir tj. prijašnju funkciju lokacije koja je do početka devedesetih bila auto salon. U vidu re-enactmenta Aleksandar ‘vraća’ automobil u izloge Galerije. I prolaznici nezainteresirani za umjetnost lako se mogu osjetiti pozvanima. I za njih i za nas postavlja se pitanje u što zapravo gledamo? Je li riječ o ludičkoj umjetničkoj gesti, marketinškom potezu poduzeća za iznajmljivanje automobila ili nečem sasvim trećem? Konkretizira li akt prostorno-vremenskog izmještanja ideju da je „automobil skulptura našeg doba“? Ne približava li nam time i tezu da su ekonomske relacije osvojile većinski teritorij suvremenih mentaliteta? » (Ksenija Orelj, 2013.)

ALEKSANDAR GARBIN rođen je 1955. godine u Rovinju. Diplomirao 1988. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti “Brera” u Milanu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je i više nagrada među kojima posebno istaknute „Pollock-Krasner“ Foundation New York, iz 2005. godine.

 

Izložba traje do 02.10.2013.

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.