BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

ANDREJ ZBAŠNIK / POJMOVNI AMORTIZERI

Samostalna izložba Andreja Zbašnika „Pojmovni amortizeri“ u organizaciji HDLU Istre

17. 3. 2017. – 3. 4. 2017.

Galerija Luka, Istarska 30, Pula

Otvorenje 17. 3. 2017., u 19 sati

„’Pojmovni amortizeri’ naziv je ciklusa agitacija sastavljenih od jednog pojma na hrvatskom i engleskom jeziku, ukupno njih šezdeset na formatu A3. Polazim od stava da se svaki vizualni estetski kod kroz svoju konačnu percepcijsku i konotacijsku definiciju oformljuje u specifičnom pojmovnom sustavu. Ustvari, pojmovni i vizualni sustav uvijek se nadopunjavaju. Agitacije upućuju na određenu aktivnost i u sebi sažimaju psihološki, sociološki, kulturološki i fiziološki aspekt prostora te na mentalnoj i tjelesnoj razini promatrača pretvaraju u performera. S čisto estetske razine pisana riječ je vizualni znak, sastavljen od boje i linije, i mora postojati kulturološki identitet da bi se pisana riječ u formi i sadržaju razumjela. Živimo u svijetu svakodnevne invazije informacija. Ovi radovi izražavaju kritički presjek i ironičan komentar na svakodnevnu medijsku manipulaciju. Ta manipulacija očita je u svim medijskim oblicima, ali činjenica je da se riječi i slike najviše koriste u programiranju stvarnosti…“ (Andrej Zbašnik)

U prijevodu pojmova s hrvatskog na engleski jezik koristio sam se google prevoditeljem. Neki pojmovi nisu prevedeni točno, odnosno s istim značenjem. Ta pogreška je nenamjerna, a za google prevoditelj sam se odlučio zbog toga što mi se činilo da mi daje brzo i učinkovito rješenje tog prevoditeljskog problema. Zbog nekog opravdanja vlastitog postupka, u samom pristupu stvaranja, koristio sam google prevoditelj kao ekspresni i brzi način prevođenja. Zbog toga, ove pogreške u prevođenju nekih imperativa, mogu biti shvaćene i kao kritika globalnog korištenja takvog načina prevođenja, zbog nedovoljnog poznavanja jezika na koji se prevodi, ili zbog užurbanog i medijski prihvaćenog načina korištenja gotovih internetskih usluga. (Andrej Zbašnik)

Moje ime je Andrej Zbašnik. Rođen sam 16. 06. 1976. godine u Rijeci. Živim u Čabru. Opću gimnaziju završio sam 1994. godine u Čabru. Iste godine upisujem Pedagoški fakultet u Rijeci, sadašnji Filozofski fakultet, odsjek za likovnu kulturu. Na fakultetu, za dodatni izborni predmet izabirem slikarstvo, u kojem se usavršavam uz vodstvo akademskog slikara Marijana Pongraca i akademske slikarice specijalistice Ksenije Mogin. Diplomirao sam 1999. godine i stekao stručnu spremu i stručni naziv, profesor likovne kulture. Aktivno se bavim likovno – umjetničkim promišljanjem zbilje i pisanjem. Stvaram isključivo u stanu u kojem živim i u ateljeu. Do sada sam osmislio i realizirao više samostalnih izložbi slika i umjetničkih projekata i koncepata. Sudjelovao sam na nekoliko skupnih izložbi. Član sam HDLU-a Istre.

 

Općenito, u svojem likovno umjetničko – istraživačkom radu bavim se problemom medija slikarstva, pisanog teksta, fotografije, videa, performansa, likovne instalacije i konceptualne umjetničke prakse. Na razini jezika i medija, često nastojim te «prividno» različite medije ujediniti u jedinstvenu cjelinu umjetničkog djela. Promišljam i izražavam različita stanja, odnose i probleme, percepcije, doživljaje i konstrukcije suvremene zbilje. Interdisciplinarna suradnja i ostvarivanje dinamike različitih medija osnovna je poetsko – filozofska konstrukcija moje umjetnosti.

Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu: Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Fabrike d.o.o. i Are electronic

 

 

Nosilac projekta: HDLU Istre, + 385 98 46 47 41, hdlu.istre@inet.hr,  www.hdluistre.hr

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.