BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

ANTO LLOVERAS: LEMON KISS / UNSTABLE INSTALLATIONS

ANTO LLOVERAS:  ˝LEMON KISS˝ UNSTABLE INSTALLATIONS, LAPIEZA ART SERIES
08.9.-16.09.2014.

Galerija Luka, Istarska 30, Pula
Zatvaranje izložbe:
u utorak 16.9.14. u 19h

 „Kao što su, dalekih pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, umjetnici fluxusa ili situacionizma radili na revoluciji svakodnevnice, tako je i kod Anto Lloverasa riječ o ispisivanju – sada i ovdje –  urbane svakodnevnice s minimalnim pomacima, o transformaciji energija, o medijalnosti, o stapanju života i umjetnosti. Bez obzira na to što se Lloveras koristi tehnikama dekompozicije, pronalaženja slučajnosti i ready madea, njegovo djelovanje zapravo zagovara  konstrukciju situacija, a ne puko prihvaćanje situacije kao datosti i činjeničnosti. 

U poostvarenom kapitalističkom društvu (spektakla neintervencije), prava situacija se događa u sferi svakodnevnog života. Ona iziskuje, istodobno prihvaćanje i rekonstrukciju grada, ulice, tržnice i naposljetku samoga galerijskog prostora. Stvara se novi prostor koji je suobrazan kreativnoj organizaciji vremena. Otuda i zanimanje Lloverasa za arihitekturu i dizajn, te njihovo povezivanje sa svakodnevnom organizacijom života, kao što su npr. razgovori i susreti s posjetiocima, prolaznicima, ali i preko društvenih mreža do kreacija za inovacije u galerijskoj geografiji – od aplikacija žutih najlonskih vrećica na zidove galerija iz kojih je neposredno prije toga istreseno sto velikih limuna do video projekcije producirane prethodnog dana koji bilježi događaje. Ako tražimo asocijaciju za Lloverasov rad, rekli bismo da se ona nalazi u spoju Almodóvarove filmske estetike i Fehnova nordijskog paviljona. Stoga se Lloverasovi radovi isporučuju kao konstrukcije, kao geometrizirana intevencija u banalnost svakodnevnice i ispisivanja nekih novih prizora koje su ujedno i posveta radosti življenja.“ (Jerica Ziherl)

Anto Lloveras, biografija:

Umjetnik-kustos. Bavi se video-umjetnošću, instalacijama i izložbama akcijskih procesa. Djeluje u području socioplastike, razvija instalacije otvorenog procesa u kojima sudjeluju umjetnici iz cijeloga svijeta: od 2009. bio je kustos 60 izložaba. Izlagao je svoja djela u Francuskoj, Norveškoj, Dominikanskoj Republici, Hrvatskoj, Švicarskoj, Meksiku i SAD-u. Trenutačno, Anto razrađuje ideju o umjetničkim procesima i akcijama za sljedeće dvije godine. Započeo je u Norveškoj u obliku strukturalnih razgovora (#62) s umjetnicima i kulturnjacima. Radi na on-line vizualno – poetskim serijalima s norveškim, španjolskim, hrvatskim, francuskim i meksičkim umjetnicima. Serije će funkcionirati kao konstelacija izložaba koje su samostalne, ali i povezane. 

http://antolloveras.blogspot.com

Izložba je realizirana u organizaciji HDLU Istre, a u suradnji s Đaninom Božićem, Jericom Ziherl i Pučkim otvorenim učilištem Poreč / Galerija Zuccato.

Zahvaljujemo na financijskoj podršci Gradu Pula, Ministarstvu kulture RH, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici Pula, Gradu Poreču, POU Poreč i Turističkoj zajednici Poreč.

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.