BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

CINEMANIAC > MISLITI FILM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. 7. 2017. -1. 8. 2017.

Galerije Luka Mul i Anex, Istarska 30, Pula

Otvorenje, 16. 7. 2017. u 20 sati

 

Cinemaniac > Misliti film 2017

Popratni program 64. Pulskog filmskog festivala

 

VIDEO TELEVIZIJA ANTICIPACIJA

izložba u tri dijela: Video televizija anticipacija / Desktop Cinema / Nove kolekcije

 

Umjetnici:

Tomislav Gotovac I Sanja Iveković I Ivan Faktor I Dalibor Martinis  I Apsolutno I

Dubravka Sekulić I Zhel I Žižić/ Kožul I Ana Hušman I Tomislav Šoban I

Lightune G. I Kevin B. Lee I Susanna Flock

 

Kustosica: Branka Benčić

Su-kustosice: Miriam De Rosa (Desktop cinema), Aleksandra Sekulić (Video televizija anticipacija) / Nove kolekcije u suradnji s HRT-om

 

Organizacija: Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost

Partner: Pula Film Festival

 

Cinemaniac > Misliti film višegodišnja je istraživačka i izložbena platforma koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu. Projekt je posvećen sustavnom promišljanju alata i medijskog mišljenja u suvremenim umjetničkim i kustoskim praksama, u radu s pokretnim slikama, slikama iz projektora, njihovim međuodnosima te načinima njihova istraživanja, kontekstualizacije, prezentacije i recepcije

 

Cinemaniac > Misliti film 2017. bavi se odnosom i utjecajima televizije na produkciju umjetničkog videa i razvija se u tri izložbene cjeline: Video televizija anticipacija / Desktop Cinema: Post internet estetika / Nove kolekcije.

 

Video Televizija Anticipacija, kustosica Branke Benčić i Aleksandre Sekulić, a bavi se odnosom i utjecajima televizije, na ranu produkciju umjetničkog videa 70-ih i 80-ih godina u kulturnom prostoru SFRJ. Reflektirajući produkcijsku moć i dominaciju, televizija uspostavlja formativan utjecaj na oblikovanje specifične estetike. Radovi umjetnika prisutni na izložbi preispituju upravo kulturni utjecaj televizije i njezin autoritet. Umjetnici su destabilizirali konvencije gledanja televizije, kao i načine kulturne proizvodnje i potrošnje. Umjetnici prisvajaju estetiku, poetiku, ideologiju i strukturu medija televizije, intervenirajući u kodove produkcije slika i sadržaja. Umjetnici: Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Tomislav Gotovac, Ivan Faktor, Apsolutno, Zhel i dr.

 

U prostoru galerije Aneks realizira se izložbena cjelina Desktop cinema, kustosica Branke Benčić i Miriam de Rosa. Desktop cinema govori o post internet estetici i utjecaju interneta na recentni video, te usmjerava interes na nove audiovizualne prakse međunarodnih umjetnika Susannu Flock i Kevina B. Leeja. Izložba ukazuje na pomak interesa prema novim medijskim formama, internetu kao novom «prostoru tokova», digitalnim platformama distribucije koji sudjeluju i stvaranju novog vizualnog jezika i nove post-internet / digitalne estetike.

 

Treći segment izložbe koji u fokus smješta prakse i instituciju televizije, nakon prikazivanja na Trećem program Hrvatske televizije, u galerijiski prostor donosi NOVE KOLEKCIJE – nove audiovizualne radove umjetnika nastale u produkciji HRT-a. Umjetnici: Dalibor Martinis, Ana Hušman, Žižić/Kožul, Tomislav Šoban, Lightune g. Kustosi: Branka Benčić i Vladislav Knežević. Autor i producent: Tomislav Pulić, HRT.

 

U okviru Pula PROfessional u ponedjeljak 17. Srpnja u 14.30 sati na Giardinima okrugli stol “Televizija kao medij umjetnika” pobliže će predstaviti ideju u pozadini Novih kolekcija (HRT).

 

 

Izložbu prati dvojezična publikacija na hrvatskom i engleskom jeziku, opsega 80 stranica, s esejima Branke Benčić, Aleksandre Sekulić i Miriam de Rosa;

dizajn: Andro Giunio.

 

Više informacija i vizualni materijal – kontakt: apoteka.info@gmail.com

 

http://www.cinemaniac-thinkfilm.com

http://pulafilmfestival.hr/hr/cinemaniac-misliti-film-2017

http://www.apotekapsu.hr

 

 

Izložba je realizirana sredstvima Grada Pule, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Istarske županije.

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.