BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

EMMA CICERI: ČEKAM VAS SUTRA / VI ASPETTO DOMANI

Izložba Emme Ciceri u organizaciji HDLU Istre ČEKAM VAS SUTRA / VI ASPETTO DOMANI
Subota, 6.12.2014 u 19h
Galerija Luka, Istarska 30, Pula
Izložba je otvorena do 15.12.2014.

Ono što vidiš je ono što čuješ. Iako um nastoji razdijeliti ono što je jedinstveno, oko ne zamjećuje tu razdvojenost. U međuvremenu, ti ideš među ljude; uživaš tamo gdje se stapaju uzdisaji i to činiš iz ljubavi prema čovjeku.

Samostalna izložba Čekam vas sutra/ Vi aspetto domanitalijanske umjetnice Emme Ciceri poziva na promišljanje o pitanjima koja se tiču zajednice i identiteta. Tri video rada, serija fotografija Madre di Monumen­ti i serija crteža, postavljaju opširne i specifične upite o stanju tijela uslijed kulturoloških i tehnoloških promjena koje doživljavamo. Naglasak je na dvjema strujama: jednoj koja doprinosi nekoj vrsti preobrazbe pojedinca u informaciju (kroz bestjelesne izmjene koje svode identitet na preradu podataka) i onoj koja više ne može sudjelovati u tom postepenom odvajanju subjektiviteta tijela, jer ono niti nema potrebna sredstva da bi osigurao preživljavanje.

Izložba kreće s dva znakovita videa: 21 giugno 2007 i 14 dicembre 2010. Prvi je snimljen nekoliko sati prije jednog koncerta, a drugi tokom studentske manifestacije. Premda su proizvedeni u vremenskom razmaku od tri godine, izgledaju koncipirani kao dio diptiha. U oba, sudjelovanje je složeni fenomen u kojem su tijela središte, dok je okupljanje mobilno tlo promjenljivih identiteta. Manje obrađen, ali istinktivniji je Anatomia-Folle, treći video rad na izložbi. Od unutarnje i uznemirujuće vizije zbijenih tijela tokom raznih koncerata, ponekad izlaze na vidjelo pojedinci podignuti nekim iznenadnim, euforičnim uznesenjem.

Bez da se promjeni subjekt, ali djelujući na različiti način, u seriji fotografija Madre di Monumen­ti umjetnica je izbrisala sva neba, ističući fizički kontinuitet između spomenika i demonstranata (toliko brojnih da izgleda kako bi ubrzo mogli preplaviti kipove). Posljednje djelo na ovoj izložbi je serija crteža koji prikazuju zatvorenike s kojima se umjetnica susrela kako bi promišljala o pojedincu u posebnim uvjetima njegove „društvene izolacije“.

Kroz radove naglašava se beskonačno, paradoksalno pomanjkanje vremena kojeg ljudi generiraju, a upravo je vrijeme jedina vrijednost koju ne uspijevamo proizvesti. Stoga, radikalno asocijativno obilježje izraženo kroz svaki prizor ove izložbe može biti definirano samo jednom riječju: hitnost. (iz teksta Giovannija De Lazzarija)

Emma Ciceri (Bergamo, 1983.) diplomirala je na Akademiji Carrara u Bergamu i Akademiji Brera u Milanu. Radi kao tutor na Akademiji likovnih umjetnosti Carrara u Bergamu i kao su-docent na kolegiju Adriana Pacija pri Novoj akademiji likovnih umjetnosti u Milanu (NABA). Zastupa je Galerija Riccardo Crespi iz Milana. Od samostalnih izložbi najznačanije su Zones, Institute of Contemporary Art @ Gallery of Academia Moderna, priredila Giuliana Carbi (2014.) i Anatomia-Folle, Galerija Riccardo Crespi, priredila Gabi Scardi, Milano (2012.).
chedilema@gmail.com  / www.riccardocrespi.com

Zahvale na posudbi radova i suradnji: Emma Ciceri; Galleria Riccardo Crespi, Milano

Izložba je realizirana sredstvima: Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske; Istarske županije; Turističke zajednice grada Pula

Nositelj projekta Pozivnih izložbi: HDLU Istre, + 385 98 46 47 41, hdlu.istre@inet.hr,  www.hdluistre.hr

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.