BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

GORANA TEŽAK: NEMA ZEMLJE ZA…

22.11.-06.12.2013.
Otvorenje 22.11.2013. u 20h
Galerija Anex

Gorana Težak: Nema zemlje za…, Galerija Anex, Istarska 30, Pula, studeni/prosinac, 2013.

«Gorana Težak, mlada je slikarica velike snage i umjetničke inventivnosti, meni poznata još od njenih studentskih dana. Razvijala se polako, ali odlučno, od robusnog, gotovo bi se moglo reći, možda politički nekorektno, „muškog“ slikarstva, pileći i lomeći masivne drvene ploče, probijajući se u prostor (Concetti spaziali), kroz površinu medija i gusti impasto izrazito jakog kolorističkog naboja apstraktnih odnosa plohe, boje i aleatoričnog crteža, do koloristički reduciranog, ponekada gotovo monokromatskog, lazurnijeg nanosa boje i težnje k figurativnom. Od Pollockovske razigranosti kolorističnog apstraktnog ekspresionizma, do čvrste figuracije njoj svojstvena prepoznatljivog duktusa. Ipak, ekspresija i apstrahiranje je srž slikarstva mlade umjetnice pa je nedavni izlet u figurativno samo dodatno osvježio Goranin rad. U posljednjoj fazi Goranina slikarstva vidljiv je iznimno veliki pomak (povratak) ka ekspresiji, svojevrsno vraćanje korijenima, prema apstraktnom, moglo bi se reći lirskom, ili još bolje, poetskom impresionizmu, s natruhama i elementima figuracije.

Osim tehničkog izraza, Gorana je i slikar koji misli, analizira, propituje, traži i vapi. Ne odustaje od reflektivnog. Opijenost nasumičnog zadovoljava njenu glad za mišlju, a racionalizacija ipak traži nešto jasno, predmetno. Gorana spaja dva suprotna pola, Jin i Jang, predmetno i duhovno, racionalno i iracionalno, skrušenost i drskost, Boga i božje. Apstrakcija pruža ruku mimesisu. Sve se to vidi u posljednjem slikaričinom opusu koji progovara o temama svakidašnjice. Njen su bunt i reakcija, doprinos svijetu, koji ide ponekada u krivom smjeru. Gorana ne želi biti autistični umjetnik koji se zatvara u svoj svijet. Želi se socijalizirati, osjećati, biti čovjek. A nije li to i svrha umjetnosti i umjetnika?» (Iz predgovora Roberta Kavazovića)

Gorana Težak rođena je 1985. godine u Puli. Diplomirala je slikarstvo na ALU Zagreb, u klasi Duje Jurića. Od 2008. godine redovno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na nekoliko likovnih kolonija. Od 2012. godine članica je HDLU Istre.

Izložba traje do 06.12.2013.

Kontakt za medije: Dorina Vlakančić 098 46 47 41

 

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.