BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

HELGA GORAN / DRAGANA KRUŽIĆ / TANJA PEĆANIĆ

Tri autorice facebook2

 

 

 

 

 

 

27.3 – 20.4.2015.
Galerija Luka i Galerija MUL, Istarska 30, Pula
Otvorenje:  u petak 27.3. u 19 sati

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre, Galerija Luka i Galerija MUL, Istarska 30, Pula

˝… Izložba triju autorica, Dragane Kružić, Tanje Pećanić i Helge Goran, pod jednim krovom ujedinjuje tri samostalna opusa, koji osim zajedničkog mjesta i vremena odvijanja te suptilne estetike i čiste vizualne forme možda naizgled i nemaju mnogo zajedničkog. No, prebrzim bismo zaključivanjem otplovili u krivom smjeru, propustili niz zanimljivih podudarnosti koje ovaj susret čine upravo onakvim kakav bi trebao biti – prožet međusobnim razumijevanjima i nadopunjavanjima unatoč sličnostima i različitostima, poput susreta starih prijatelja.

Ova se tri opusa u zajedničkom „vanjskom prostoru“ isprepliću i svojim „unutarnjim prostorima“, poslužimo li se Foucaultovom terminologijom koju između ostalog spominje i Helga Goran u svom iskazu o konceptu radova, a koja precizno obuhvaća i neke od fenomena na koje nailazimo razmišljajući o radovima ovih triju autorica.

Oni se svaki na sebi svojstven način bave ispitivanjem relacija između nekih od okosnica našeg postojanja u fizičkom i metafizičkom smislu, poput višedimenzionalnosti pojava s kojima se dnevno susrećemo na osobnom ili javnom planu. Balansirajući između granica primarnog / otkrivenog / svjesnog i sekundarnog /skrivenog / podsvjesnog doživljaja istih pojava pružaju nam autorske vizualne zapise razmišljanja o tom svojevrsnom „mizanscenu“ i kontekstualizaciji stvarnih i „drugih prostora“.

Formalno bliski radovi Dragane Kružić i Tanje Pećanić koreliraju i s konceptom radova Helge Goran, te je ovom prilikom prava dragocjenost moći ih sagledati i doživjeti u ovoj zajedničkoj priči.

Radovi triju autorica vizualno podsjećaju na forme minimalizma te se na trenutke podudaraju s nekim segmentima tog pravca, podrazumijevajući pri tom prije svega ulogu gledatelja i njegovu interakciju s umjetničkim djelom. No, istovremeno svojim konceptom sežu preko granica raznih „izama“ jer umjetničko djelo jednostavno nije samo ono što vidimo. Naprotiv, ono je trag koji nas može uputiti u sve dimenzije postojanja s kojima čovjek svakodnevno koegzistira od dana postanka…˝ (iz teksta povjesničarke umjetnosti Tine Širec Džodan)

Susret s umjetnicama održat će se u Galeriji Luka, Istarska 30, Pula:
u petak 27.3.2015 u 12h
Ulaz slobodan.

Susreti s autoricama održavaju se u okviru projekta Dijete u galeriji i platforme MARTA, edukativne platforme HDLU Istre za umjetnički razvoj mladih.

Dragana Kružić rođena je 1971. Diplomirala slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Upisana na doktorski studij Teorije umjetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Izlagala na šezdesetak izložbi (MC Gallery – New York, MMSU – Rijeka, Rookie Gallery – Graz,46. Zagrebački salon – Zagreb, UNICUM – Maribor, Svjetski biennale fotografije – Novi Sad). Dobitnica je mnogobrojnih nagrada.

dkruzic9@gmail.com / + 385 92 176 0360

Tanja Pećanić rođena je 1968. godine u Puli. Diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, smjer grafika. Ostvarila je mnogobrojne izložbe, nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Rijeke te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Živi i stvara u Istri.
t.pecanic©net.hr

Helga Goran rođena je 1968. godine u Puli. Od 1996. živjela je i radila na Novom Zelandu gdje je 2007. završila je osnovni studij, a potom i postdiplomski master studij likovnih umjetnosti (Fotografija) 2011. godine. Od 2012. godine živi i stvara u Puli i Beogradu. Bavi se fotografijom, crtanjem, slikarstvom, ilustracijom, grafičkim dizajnom i edukacijom. Od 2013. godine članica je HDLU Istre.
helgagoran.com / helga.goran©gmail.com

Zahvale na posudbi radova i suradnji: Helga Goran, Dragana Kružić i Tanja Pećanić

Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu: Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Fabrike d.o.o. i Ara Electronic

Nosilac projekta: HDLU Istre, + 385 98 46 47 41, hdlu.istre@inet.hr,  www.hdluistre.hr

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.