BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

IVA MILAKOVIĆ: METAMORPHOSIS

11.4.-30.4.2014.
Otvorenje 11.4.2014. u 19h
Galerija Luka

METAMORPHOSIS, travanj, 2014.

˝ Svi radovi odišu istom poetikom, bilo da se radi o crtežu, instalaciji ili video instalaciji te, bez obzira na medij, svojom linearnošću podržavaju osnovnu Ivinu (pra)tehniku crteža, a uporabni predmeti koji su dio instalacija podupiru ideju glavnog motiva. Njen nam je crtež već u prvi mah vrlo blizak i odmah ga prihvaćamo identificirajući se s motivom. Crtež bi u svojoj osnovi i trebao biti krajnje neposredan i iskren. To je tehnika koja odaje sva trenutna čovjekova stanja, njome se ne može prikriti ni najmanji drhtaj ruke bilo zbog ushita ili sumnje pa onda tim više shvaćamo da su Ivini crteži ne samo najdublje osobne ispovijesti  i jasne izjave vlastitih stavova, egzistencijalnih, društvenih i etičkih vrijednosti, već,  štoviše, shvaćamo kako su oni prava mala ilustracija opće povijesti crteža,  pružajući nam  mogućnost prisjećanja na sve velike trenutke te iste povijesti, a ujedno su i krajnje osebujni i samo svoji u vlastitoj estetici. Ima u njima i ponešto naivnog poput dječjeg ili pećinskog crteža, mitološke mistike starog vijeka, ponešto i srednjevjekovnog  bestijarija te renesansnog duha u slobodi interpretacije motiva, a ponajviše nas upućuju na veliki povratak crteža  druge polovice 19.stoljeća, ekspanziju karikature u ulozi društveno-političke satire potaknute nizom  tadašnjih promjena suvremenog društva, a slijede i suvremenije tokove koji su iznjedrili novije crtačke izričaje poput, na primjer, stripa i tako sve do danas. Crtež koji je suvremen i svevremen istodobno.˝   (iz teksta kustosice Tine Širec Džodan)

 Iva Milaković, biografija: Rođena u Dubrovniku 14.05.1986. godine. 2004. završava školu primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer grafički dizajn. 2010. godine završava dodiplomski studij pri Accademia di belle arti di Venezia, a  2013. pri istoj akademiji i diplomski studij, smjer nove umjetničke tehnologije – multimedijsko projektiranje sa ocjenom 110 e lode. Do sada imala dvije samostalne izložbe i sudjelovala je na više grupnih.

Izložba je otvorena do 30.4.2014.

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.