BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

IVAN OBROVAC / KRIPTOGRAFIJE

Izložba Ivana Obrovca u organizaciji HDLU Istre
KRIPTOGRAFIJE / CRYPTOGRAPHIES
29.5 – 22.6.2015.
Galerija Luka, Galerija MUL i Galerija Anex, Istarska 30, Pula
Otvorenje:  u petak 29.5 u 20 sati

U petak, 29. svibnja 2015. u 20.00 h u Galeriji Luka, Galeriji MUL i Galeriji Anex u Istarskoj 30, Pula održat će se otvorenje izložbe Ivana Obrovca  – KRIPTOGRAFIJE.

„Sretan sam, što sam postigao namaz koji nema dimenziju …“ Ivan Obrovac

˝Pregledna izložba profesora Ivana Obrovca obuhvaća izbor radova devet ciklusa, nastalih u proteklom desetljeću. Ovaj presjek desetogodišnjeg stvaralaštva u svojim segmentima, načinu rada i izgradnje svakog djela svakako nosi cjelokupno životno radno iskustvo i mudrost stvaralačkog istraživanja pa ga stoga i nazvasmo retrospektivnim. Kako likom i djelom u ovakvim prilikama publici bar donekle primjereno približiti autora, a da pritom obuhvatimo ključne i neizostavne značajke i njegovu važnost za užu, likovnu, i širu, društvenu zajednicu? Riječ je, naime, o autoru koji je u suvremenoj istarskoj likovnoj povijesti jedan od ključnih aktera utiranja osnovnih smjernica u tretiranju likovnosti danas, ostavivši pritom, i na sreću, neizbrisiv trag svojim pedagoškim angažmanom postavivši temelje rada u likovnoj pedagogiji na ovim područjima i utemeljivši prvu školu primijenjenih umjetnosti u Istri.
(…)
Devet ciklusa, kronološkim redom nastajanja navedeni, pod nazivom Pandemonije, Ekstrasistolije, Paragrafije, Psihofobije, Metafrenije, Kromostezije, Kriptografije, Neurogrami i Metakozmije, svoj identitet i likovnu povijest vuku vjerojatno od prvih autorovih crteža iz djetinjstva, dok tematski i motivom pričaju o aktualnoj zbilji i odraz su autorovih osvrta i odgovora na događanja u njegovom mikro i makro kozmosu. Prizori su to koji vuku svoju prošlost od iskona pa se na određenim slikama pozornijem promatraču otkrivaju dijelovi motiva već viđenih unutar nekih prošlih priča i vremena nastalih u prethodnim likovnim ciklusima istog autora pa ćemo, ako si uzmemo dovoljno vremena i probudimo li dovoljno znatiželje u sebi, gotovo na svim slikama moći pronaći onih nekoliko praiskonskih, arhetipskih motiva koji su dio temeljnih informacija svijesti i podsvijesti i koji sačinjavaju samu srž riznice iz koje se rađaju ideje i motivi. To je ono što nas istovremeno veže za univerzum, naše pretke i nas same, a što nas opet čini jedinstvenima.  (…)
Upravo ta slojevitost, za koju sam kaže da je „namaz, koji nema dimenziju“ njegovim slikama daje osebujan pečat i one djeluju poput zbira slika u vremenskom kontinuumu, sličnih filmskom mediju, pa svaki rad možemo čitati kroz slojeve nastajanja pri čemu je svaki sloj jedan veo koji skriva osnovni motiv – priču, a u njima se nazire nastajanje priče po fazama. Svaka od tih priča negdje, u jednom od slojeva, skriva one arhetipske zapise iz podsvijesti pa će nam vrlo često biti dano da ih zapazimo: stilizirani motiv prozora, svojevrsni portal koji se može i nekoliko puta ponoviti na istoj kompoziciji, sićušni antropomorfni lik skriven pod jednim ili nekoliko namaza, a ponekad jasno vidljiv, ovisno o priči i kompoziciji, i koji bi, možemo pretpostavljati, mogao simbolizirati autora samog ili njegov alter ego. (…)
Moramo pozorno promatrati kako bismo prepoznali njegove značajke i tragove na površini, bilo čovjekovog bilo slikarskog korpusa. U tim se tragovima zrcale svi naši djedovi, pradjedovi i preci, unazad do postanka svijeta. I opet smo kod prapočela, one inicijacijske svijetlosti nastanka u kojoj je sadržan sav spektar umjetnikovog stvaranja.˝ (iz teksta povjesničarke umjetnosti Tine Širec Džodan)

Ivan Obrovac rođen je u 1937. u Smoljancima (Istra, Hrvatska). Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1969., u klasi Alberta Kinerta. Osim grafike, slikarstva i kiparstva, najznačajniji trag ostavio je u svom pedagoškom radu, kojim se bavio do umirovljenja 2004., počevši u pulskim osnovnim školama, zatim u COUO Branko Semelić, na odjelu za dekoraciju i dizajn do konačnog osnivanja škole za primijenjene umjetnosti i dizajn u Puli, čiji je idejni začetnik i utemeljitelj i za što je primio niz priznanja, između ostalog i Red Danice Hrvatske za zasluge na području prosvjete. Dobnik je devet nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu te je unatoč predanom pedagoškom radu, tehnološkim istraživanjima na području likovnih i grafičkih tehnika izlagao i na više od 40 skupnih te petnaestak samostalnih izložbi u zemlji i diljem svijeta. Živi i stvara u Puli i u Smoljancima.

Zahvale na posudbi radova i suradnji: Ivan Obrovac, Tina Širec Džodan, Bojan Prusac
Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu:
Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Fabrike d.o.o. i Ara Electronic

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.