BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Denis Krašković: ČOVJEK ŽIVOTINJA BILJKA, Radovi 1993 – 2013.

COVJEK-ZIVOTINJA-BILJKA_renamed_7381

26.04.-15.05.2013.
Otvorenje 26.4.2013. u 20h
Galerija LUKA, Subgalerija Mul, Galerija Anex

Denis Krašković po mnogo je čemu izdvojeni lik, posebna autorska epizoda i svojevrstan enfant terrible, hrvatske suvremene umjetničke scene. Kraškovića se ne može svrstati niti u jednu stilsku odrednicu, kao što se ni njegov umjetnički rad ne može vezati uz strukovno određeni metije. Krašković kipari, slika, crta, bavi se animiranim filmom, videom, ekološkim temama, piše blog na netu, ponekad osvrte na izložbe, redovan je diskutant umjetničkih i društvenih događanja u zagrebačkom kafiću Sedmica koji mu je i neka vrsta dnevnog boravka…

Da, ima nešto renesansnog u liku i djelu Denisa Kraškovića što možemo prije svega očitati u njegovoj svestranosti i širokom spektru raznih znanja te njihove primjene u najčešće neočekivanim kontekstima. Njegova sveprisutna duhovitost bazirana na humanističkim načelima približuje ga svestranom Homo ludensu tog doba, britkom i konstruktivnom, a prvenstveno dobrohotnom komentatoru svijeta u kojem živi, onom tipu kroničara koji su puni razumijevanja za ljude i događaje svojeg doba, a kakvih danas gotovo da više nema.

Opisivati radove Denisa Kraškovića i prilaziti im sa isključivo kritičkog rakursa, odnosno formalno stilsko analitičkim prerogativima, mislim da je uzaludan posao. Denisov rad ne može se odvojiti od njegova načina življenja i razmišljanja, odnosno specifične duhovitosti koja je nužno postala i light motiv njegova bivanja. Silom ga trpati u isprofilirane stilske ladice (figuracija, hiperrealizam, pop-art, nadrealizam…) potpuno je nepotrebno, premda u njegovom stvaralaštvu nalazimo navedena uporišta i utjecaje.

E MOJ ROBOTE KAD BISMO BAREM TI I JA BILI OVAKO SLOBODNI diptih_renamed_29365Denis je zanimljiv sam po sebi. On je doista znatiželjno, duhovito i pomalo zločesto dijete kao i njegov imenjak iz slavnog stripa Hanka Ketchama, ali naravno uz onaj potreban odmak i nadgradnju koja čini razliku između umjetnika i onih koji to nisu. Evidentan je u Kraškovićevoj umjetnosti onaj dodatni touch, onaj uteg koji će prevagnuti na stranu artificijelne zbilje koju Denis znalački odvaja, pa i distancira od svakodnevnosti kako bi je na taj način mogao komentirati. Njegov umjetnički rakurs odiše dobrim vibracijama koje se zasnivaju na bajkovitosti i infantilizmu (nikako ne infantilnosti), te na otvorenosti i iskrenosti priče koja toliko nedostaje današnjim umjetnicima. Njegove velike skulpture smještene u javnim prostorima (kit, morž, janje) postale su omiljene dječje igračke, koja su sa tim radovima uspostavila odličan dijalog prvenstveno zahvaljujući dobrim vibracijama, neposrednosti, simpatičnosti i prostodušnosti čime te skulpture odišu. Djecu ne može nitko prevariti, a ona su podigla palčeve visoko gore za stvaralaštvo Denisa Kraškovića. Sam postav tih skulptura ukazuje na autorovu duhovitost (kit na Jarunu) i ekološko – humanističku komponentu autorova rada, jer morž i janje smješteni ispred zagrebačkog trgovačkog Arena centra, jedine su komponente koje tom otuđenom i katastrofalno izvedenom urbanističko – arhitektonskom kompleksu donose trag ljudskosti. (…)

U svakom slučaju Krašković je jedinstven i pozitivno pomaknut umjetnik bez čijeg bi opusa hrvatska suvremena umjetnička praksa bila znatno zakinuta. On je onaj potrebni korektivni element koji će barem donekle oplemeniti i ublažiti pretjeranu serioznost, aktivizam i sociološko – politički govor kojim obiluje naša suvremena umjetnost, a to čini svojom duhovitošću, profinjenom ironijom, optimističnim svjetonazorom i ljubavlju koja nam svima danas i te kako nedostaje.
Mladen Lučić

Denis Krašković rođen je 1972. godine u Zagrebu. Maturirao je na zagrebačkoj Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn gdje je i predavao na Kiparskom odjelu od 1996. do 2007. godine. 1994. godine diplomirao je kiparstvo na ALU u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Jančića. Od 2007. godine radi kao docent na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije Osijek, gdje predaje predmet kiparstvo. 2010. godine magistrirao je na Akademiji za likovno umjetnost u Ljubljani iz predmeta kiparstvo kod mentora prof. Jože Barišija. Dobitnik je nekoliko nagrada, između ostalih i Grand prixa Salona mladih u Zagrebu 2000. g. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

 

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Pule, Istarske županije i Ministarstva kulture RH.

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.