BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

KRIZA II / APATIJA, Tematska bijenalna izložba 2013.

HDLU Istre, Galerija Luka, Anex, Mul, Kino dvorana, Istarska 30, Pula
MSUI / MACI, Sv. Ivana 1, Pula
Kino Valli, Giardini 1, Pula
Organizatori izložbe: HDLU Istre i MSUI / MACI
Autor koncepcije: Mladen Lučić
Otvorenje petak, 25.10.2013. u 20h u Galeriji Luka, Istarska 30, Pula
Izložba ostaje otvorena do 17.11.2013.
Izložba uključuje radove umjetnika: GILDO BAVČEVIĆ, TEA BIČIĆ, TOMISLAV BRAJNOVIĆ, ĐANI CELIJA, DAMIR ČUČIĆ, MATIJA DEBELJUH, SEBASTIJAN DRAČIĆ, DANILO DUČAK, IVAN FAKTOR, ALEN FLORIČIĆ, IVA GAŠPARIĆ, NIKOLINA IVEZIĆ, ĐORĐE JANDRIĆ, PAULINA JAZVIĆ, IVANA JELAVIĆ, FULVIO JURIČIĆ, ŽELJKO KIPKE, SVEN KLOBUČAR, BRANKO KOLARIĆ,  IVAN KOŽARIĆ, IGOR KUDUZ, SINIŠA LABROVIĆ, VLADO MARTEK, ZDRAVKO MUSTAĆ, NADIJA MUSTAPIĆ / TONI MEŠTROVIĆ, MARKO MIŠČEVIĆ, LUKAS NOLA, ROBERT PAULETTA , DARKO PEKICA (ŠIKUTI MACHINE), VEDRAN PERKOV, RENATA POLJAK, IVAN POSAVEC, NIKA RADIĆ, NIKOLA RAŽOV, DAVOR SANVICENTI, DRAGANA SAPANJOŠ, ROBERT SOŠIĆ, SVEN STILINOVIĆ, KRUNISLAV STOJANOVSKI, SILVO ŠARIĆ, BOJAN ŠUMONJA, MARKO TADIĆ, ZLATAN VEHABOVIĆ, MIRJANA VODOPIJA, MARKO VOJNIĆ GIN, VLADO ZRNIĆ

Izložba Kriza II /Apatija nastavak izložbe Kriza, održane 2009. godine od istog autora, istih organizatora i u identičnim galerijsko – muzejskim prostorima. Na izložbi će biti predstavljeno 47 hrvatskih autora, većinom istarskih umjetnika, koji će biti zastupljeni s oko pedesetak radova. Na otvaranju izložbe biti će promoviran i opsežni katalog koji će objediniti obje izložbe;  Krizu iz 2009. i Krizu II / Apatiju 2013.

…Prije četiri godine, kada sam radio izložbu pod nazivom Kriza, bio sam unatoč teškoj općoj situaciji izvjesni optimist jer sam se nadao da će tadašnja ekonomska i moralna represija iznjedriti snažnu umjetnost kao što je to bio čest slučaj u povijesti kulture i civilizacije. Na žalost, ta kriza još uvijek traje, teža je od stvarnosti, a njena eskalacija koja napreduje geometrijskom progresijom dovela je većinu građana Hrvatske, pa tako i umjetnike, do permanentnog letargičnog raspoloženja. Takvo stanje u umjetnika se reflektira stvaralaštvom dokinutim životne radosti i kreativne siline koju energija, bila ona pozitivna ili negativna emanira. Iz dana u dan sve veća, od vlasti pažljivo dozirana represija, dovela je do nezainteresiranosti za zbivanja i događaje, do ravnodušnosti ili pojednostavljeno, do stanja bliskog apatiji. Pod takvim se pritiskom većina umjetnika povukla u svoja intimna duhovna skloništa, a sveopći zajednički bunt, eksplozija misli i djela izostala je…

…Umjetnici zastupljeni na ovoj izložbi u svojim radovima kritički progovaraju o današnjem životnom realitetu potpuno svjesni sumorne društvene zbilje. Zastupljeni radovi umjesto britke kritičke oštrice (kao što ih je većina bilo na Krizi) bilježe i konstatiraju stanje. Kao i velika većina pripadnika našeg društva i umjetnici su razočarani i rezignirani, a svoju ogorčenost ne žele, niti mogu u sebi zatomiti, te se svojim oružjem opiru  svakodnevnoj intelektualnoj, ideološkoj i materijalnoj torturi. Većina radova odiše teškom atmosferom, izvjesnom melankolijom, sumorne su ikonografije, ali ipak sadrže i potrebnu dozu ironije, sarkazma i duhovitosti što ih čini vitalnim i izdignutim nad realnošću, što u biti i jest poslanstvo umjetnosti. Autori zastupljeni na ovoj izložbi jasno govore da u umjetnost još uvijek svi zajedno vjerujemo i da ako smo ovom izložbom dijagnosticirali bolest, sljedećim izložbama i novim radovima ćemo je i izliječiti… (Mladen Lučić, iz predgovora)

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.