BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Lara Ušić: Polaroidi/Polaroids


28.09. do 09.10.2012.
Otvorenje 28. 09. u 19h
Galerija Anex

“Polaroid fotografije okupljene u izložbu koja je pred nama strukturiraju se kao nizovi, serije različitih prizora. Donose imenovana ili neimenovana, poznata, prepoznatljiva, nepoznata ili anonimna mjesta. Uz nekoliko eksperimenata i grešaka, dominiraju radovi koji čine osnovu izložbe, a povezujemo ih sa gradovima u kojima je umjetnica boravila – tu su Trst, Pula, Peking, njihovi kulturni i socijalni konteksti, uobičajeni cityscape i značenja koja proizvode. Nesavršenost slike polaroida, njegov šarm, zadani mali format, uz brzinu i čaroliju kojom se slika pojavljuje i čini vidljivim proces izranjanja prizora, od polaroida su stvorili ikonu kulture.
U svojim malim, nesavršenim polaroidima, Lara bilježi prizore neposrednog okoliša, prizore različitih gradova, fragmente urbanih prostora. Ona to čini filmovima kojima je vrlo često istekao rok trajanja, svjesna mogućnosti greške, a ta se greška ovdje manifestira kao pojava emulzije koja poprima apstraktne oblike. Upravo metafora korištene tehologije – upotreba  filmova kojima je istekao rok trajanja i  zastarjele vintage opreme korištena je kao znak koji ukazuje na moguće procese fizičkog propadanja, artikulirajući osjećaje zaborava, odsutnosti i praznine. Tu se otvara područje interesa i preokupacija umjetničkog i egzistencijalnog istraživanja – putovanja konkretnim mjestima i  imaginarnim stazama memorije, doživljaja, percepcije, sugestivnih optičkih senzacija.”
Branka Benčić

Lara Ušić rođena je u Puli 1971. godine. Diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1999. godine. Samostalno izlagala u Puli, Trstu, Beču, Sežani te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU-a Istre od 2001. g. Živi i radi u Trstu.

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.