BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

LINDA TURKOVIĆ: OPUS LIMINAL

02.5.-04.05.2014.
Otvorenje 02.05.2014. u 20:30h
Galerija Luka

Samostalno predstavljanje modne dizajnerice Linde Turković kontinuitet je u organizaciji programa za mlade realiziranim u galerijskim prostorima HDLU Istre i MMC LUKA. S programima za mlade započeli smo prošle godine u listopadu 2013. samostalnim predstavljanjem netom diplomirane modne dizajnerice Ive Kostrenčić, izložbom ArMOR.
Izložba Linde Turković  plod je prethodnih suradnji na radionicama Pula Fashion Krik 2013. Linda se priključila radionicama, te joj je dana mogućnost da se predstavi. Radovi koje nam je pokazala, obradovali su nas svojom kvalitetom, promišljenošću i poetikom.
Zadovoljstvo nam je što kroz realizacije edukativnih programa za mlade, otkrivamo nove talentirane kreativce koje možemo predstaviti u prostorima HDLU Istre i MMC LUKA. 

Linda odabire stvarati unisex odjevne predmete, i to u jedinstvenoj veličini. Već tu se odlučuje odbaciti bilo kakva ograničenja, krenuti od najšireg mogućeg pogleda i stvarati naprosto za sve. Linda nas ne dijeli na muškarce i žene, već nas isključivo promatra kao ljudska bića.
U potrazi za apsolutnim oslobađanjem od nametnutih koncepata, kreće u dekonstrukciju kimona. Komade izrezuje direktno iz tkanine, bez izrade krojeva. Takvo rezanje tkanine uvjetuje dvodimenzionalnost odjevnih predmeta koja ih karakterizira kada su položeni plošno, odnosno kada nisu na ljudskom tijelu. Izrezanu tkaninu, spaja i dorađuje je tradicionalnim tehnikama (stitching). Ručno šivani detalji vidljivi su zbog konca, koji je uvijek bijel na plavoj tkanini, a plav na bijeloj tkanini.
Zašto odabire upravo te dvije boje? Plavu boju odabire zato što je to boja radničkog odijela, funkcionalnog odjevnog predmeta koji je primarno udoban i rasterećen formalnosti. Bijela boja, osim što simbolizira čistoću i slobodu, na istoku se nosi na pogrebu, a na zapadu prilikom svečanih i sretnih prigoda, poput vjenčanja.
Dakle, dizajnerica uvijek poseže za dva najudaljenija pola, te traži njihovu dodirnu točku, odnosno to najneutralnije mjesto, koje omogućava najveću slobodu. Linda je u potrazi za onim što je univerzalno za svako ljudsko biće, za onim što nas spaja i oslobađa, za mirom koji se nalazi u nukleusu postojanja. (Silvia Potočki Smiljanić) 

Linda Turković rođena je 1991. godine u Puli. 2013. godine diplomirala je modni dizajn na Università IUAV di Venezia u Italiji. 2011. godine je četiri mjeseca provela na stručnom usavršavanju u modnoj kući Balenciaga u Parizu. Iste godine, bila je jedna od dvoje studenata odabranih na natječaju Ichinomiya Fashion Design Centre i
fakulteta IUAV-a, kojim im je omogućeno putovanje u Japan, u svrhu upoznavanja japanske tradicije, kulture i inovativnih tehnologija u proizvodnji.

kontakt: linda.turkovic@gmail.com
Autor fotografija u prilogu: SofijaSilvia

 

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.