BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Milotić, Mladen

Rođen 1950. godine u Puli. Slikarstvom, grafikom i skulpturom se bavi od 1970. godine. Do danas je održao 77 samostalnih i 310 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1977. godine član je HDLU Rijeka, a od 1987. godine član HDLU Istre. Dobitnik je većeg broja nagrada (45) za slikarstvo, grafiku i skulpturu.

Učesnik je i većeg broja (27) likovnih kolonija i simpozija. Vlasnik i voditelj galerije Milotić u Puli.

INTROSPEKCIJA

Čitavim sustavom radova zrači karakterističan rukopis koji sam po sebi ispunjava ambijent sadržajem. Sama ikonografija izniče iz odsutnosti u smislu simbolike koja govori o nečemu što je prošlo i ostavilo pozitivne tragove u likovnom smislu. Izričaj svakome dopušta različite ključeve čitanja, a poetika ciklusa ima karakteristike struktura koje nas uvode prema poznavanju nepobitna sklada i sadržajnosti koja cjelovitošću podsjeća na ugodu vizualnih preplitanja. Radovi dopuštaju prepoznavanje onoga što je bitno,  esencijalno i nepredmetno bez napuštanja zaigranosti pojedinih kompozicija i cjeline. Ideja realizirana odmakom od nostalgičnosti, teži dojmljivoj akordaturi koja privlači pogled u intimističke sustave obilježene grafemima i znalački uklopljenom morfologijom koja privlači zamjedbu. Njihova sadržajnost utječe u introspekciju koja svakome može dopustiti prepoznavanje vlastitih ili apstraktnih osjećaja. U tom je smislu posebno značajna i na karakterističan način dolazi do izražaja uloga radova koji se svojom isprepletenošću motiva, znakova, grafitura, boje i ugođaja, preporučuju poput okvira oplemenjenog stalnošću u kojem zauzlanost plijeni pažnju. Što više, čar prizora ne zrači samo površinom i ambijentom u prožimanju cjeline, već pojedinačni radovi dopuštaju upuštanje prema spoznaji Milotićevih likovnih invencija. Na taj se način, poput posebne svečanosti sustavno urešenih cjelina, djela ovog ciklusa perceptivno preporučuju liričnim improvizacijama koje pobuđujući interes komparativno dopuštaju duhovno sudioništvo u radosti stvaranja i poniranja u vlastitost. Preplitanje takovih suodnosa tvori ugođaje obilježene umjetničkom prostornošću koja predstavlja prepoznatljiv autorski pristup u zaokruženosti Milotićevih slikarskih dosega. (Marino Baldini)

43. Istarske divizije 10
52 100 Pula, Hrvatska

tel/fax +385 052 501-649
tel: +385 052 501-686
m: +385 098 255-901

www. gallerymilotic.hr
You tube: galerija MILOTIĆ
art@gallerymilotic.hr; milotic@gallerymilotic.hr; bubamara@pu.t-com.hr

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.