BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

MILTON GLASER: CRTANJE JE PROMIŠLJANJE / DRAWING IS THINKING

mg1

Izložba Miltona Glasera ‘CRTANJE JE PROMIŠLJANJE / DRAWING IS THINKING’

25.2 – 28.3.2016

GALERIJA LUKA, Istarska 30, Pula

OTVORENJE: 25.2. u 19 h

 

‘Crtanje nije samo način prezentiranja, ono je proces kojim studiozno spoznajemo svijet i stvarnost’

Izložba jednog od najvećih svjetskih živućih ilustratora i dizajnera Miltona Glasera “Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking”, bit će otvorena u četvrtak 25.2.2016. u 19.00 sati, u HDLU Istre – Galerija Luka (Istarska 30, Pula).

Reprodukcije 180 radova koje je autor osobno odabrao, kako za svoju posljednju monografiju (Drawing is Thinking), tako i za izložbu istog naziva, svojevrsni su presjek njegove pedesetogodišnje karijere.”Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking” dosad je na ovim prostorima bila izložena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu.

Kao popratni program, u petak 26.2.2016. u jutarnjim satima, učenicima srednjih škola i studentima bit će omogućeno vodstvo kroz izložbu, a u 12 će se sati održati projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora “To Inform and Delight”, iz 2008. godine, redateljice Wendy Keys.

“Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.” (Milton Glaser 2015., iz zahvale upućene UBU i ŠPUD-u Zagreb).

Organizatori izložbe su UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Mirko Ilić Corp. I Organizam, lokalna podrška je Fazan, a domaćin je HDLU Istre.

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je srednju školu za glazbu i umjetnost u New Yorku, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim, zahvaljujući Fulbright stipendiji, Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji s Clay Felkerom 1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator plakata i grafika, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center-a u New Yorku. Nagradu za životno djelo, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu, primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper Hewitt, National Design Museum-a, a 2009. godine dodijeljena mu je National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame.

Izložbu u Galeriji Luka moći ćete razgledati do 28.03.2016.

Izložba je realizirana sredstvima: Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije

Nositelj projekta: HDLU Istre i umjetnička organizacija Fazan

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.