BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Multimeridijan ’12: Vrijeme je stalo / Time Stood Still

12.-31. 10. 2012
Otvorenje 12.10. u 19h
Galerija LUKA, Galerija Anex
Kustosica: Janka Vukmir

Igrom raznih okolnosti se dogodilo da sam pozvana da radim dva Multimeridijana za redom. Možda zato jer je u međuvremenu vrijeme stalo. Multimeridijan 2010. se zvao ‘Znakovi uzaludnosti’. U godini između dva Multimeridijana, radila sam Porečki Annale s naslovom ‘Nismo sretni’, i s ‘Vrijeme je stalo’, te tri izložbe vidim kao svojevrsnu trilogiju očaja, frustracija, nezadovoljstva, nesreće, dosade, društva kao žrtve političke tolerancije prema kriminalu, i sasvim jasne ignorancije političkih struktura prema nezaštićenim društvenim skupinama, što uključuje sve vrste manjina, od nacionalnih do profesionalnih, u koje svakako spadaju i umjetnici i sva kulturna djelatnost uopće. Izložba je dakle, o demokraciji, ali ne onoj političkoj, nego o običnoj slobodi pojedinca da se organizira prema vlastitom svjetonazoru, i što je najvažnije, da o tome govori jasno, javno i artikulirano. U ovom kontekstu, ta artikulacija znači, umjetnički izraz, odraz vremena.(…)

Radovi izabrani za izložbu napravljeni su u manje-više klasičnim likovnim medijima, jer tematski ionako nema razlike između klasičnih i novomedijskih radova, osim u onoj struji likovnosti koja se već neko vrijeme vraća suradnji sa znanošću. No ta suradnja umjetnosti i znanosti se odvija u sredinama i društvima u kojima, barem u pojedinim segmentima života, vrijeme nije stalo.

Generacijski, dobni raspon između pozvanih umjetnika je veći od jedne generacije, ako generacijom smatramo vremenski raspon od 30 godina, što znači da razumijevanje suvremenosti dijele razne generacije, i da se ne radi o nekom trendu, već da sam pozvala umjetnike koji svojim radovima govore o svjetonazoru koji smatram zanimljivim, suvremenim i kritičkim. (…)

U umjetnosti, etnologiji i, sociologiji i društvenim znanostima općenito, vrijeme zauzima niz važnih pozicija, ali jedna od najvažnijih je oduvijek bila inicijacija, prevedeno tranzicija. Pri tome, sagledavajući naše vlastito vrijeme, mislim na političku tranziciju Istoka na Zapad i apsorpciju Istoka od Zapada. Nakon one početne euforije koju već slabo pamtimo, i nakon što su/smo već mislili da je tranzicija prošla, pokazuje se zapravo da nam inicijacija tek predstoji. I zato se vrijeme zaustavilo. I tako dugo već stoji, da čak i kriza izgleda kao blagostanje.
Janka Vukmir

Sudjeluju: Emma Ciceri, Tomaž Furlan, Fulvio Juričić, Emanuela Marassi, Bojana Mrđa, Adrian Paci, Predrag Pavić & Marko Vojnić Gin, Borut Skok, Olja Stipanović, Silvo Šarić, Nebojša Šerić Šoba, Bojan Šumonja i Mirjana Vodopija.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva kulture RH, Turističke zajednice Pule.

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.