BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Nemanja Cvijanović: DO NOT FUCK WITH SOCIAL DEMOCRACY!

 

Fotka Dont

15. 06. – 27. 06. 2012.
Otvorenje: 15.06.2012. u 20:00
Galerija Anex

Danas, u doba posvemašnje društvene i političke apatije, kada se čini da su jedina rješenja za „oslobođenje“ društva pozivanje na mržnju ili ispijanje hladnog piva u hladovini pod lipom, hrvatski likovni umjetnik Nemanja Cvijanović predstavlja svoj novi projekt.

Umjetnikov prepoznatljiv likovni jezik tvori neku vrstu „baštine“ i originalne evolucije izrazito uvjerljivog i prepoznatljivog perioda hrvatske konceptualne umjetnosti 60-ih i 70-ih godina. Na razini teme, Cvijanović je uglavnom usredotočen na trenutna politička, ekonomska i društvena pitanja, koja pokušava usporediti s poviješću, ideologijom i umjetničkim sistemom. Njegov rad u velikoj mjeri uključuje kritiku i humor, što je vrlo rijetko u suvremenoj umjetnosti, te se samo sporadično pojavljuje od pokreta Fluxus u 60-ima naovamo. Cvijanovićev rad balansira angažiranost s aktualnostima, kritiku s humorom, te se stoga može iščitati na više razina, što ga čini vrlo efektnim.

Izložba  uključuje samo posljednje radove i nazvana je Do not fuck with Social Democracy!, a u osnovi je vizualna i zvučna instalacija koja se proteže kroz čitav prostor galerije. Poput nekih njegovih ranijih radova, čini se poput metafore kojom nastoji privući pozornost na opasnosti ideoloških mehanizama koji vrebaju u pojedincu. „Predaja“ pojedinca u društvu pruža najbolju platformu za pojavu radikalnih stavova temeljenih na manipulaciji i zlouporabi ideja i učenja. Cvijanovićev rad to prenosi izravno, simbolički razotkrivajući ideološki mehanizam, te izravno uključujući gledatelje, čime naglašava važnost njihove uloge u društvu. Nakon ulaska u galeriju, gledatelji se nađu u nekoj vrsti zagonetke s obzirom da je prostor gotovo potpuno prazan i postoji uglavnom na simboličkoj razini. Instalacija podsjeća na prostorni rebus, gdje gledatelji tijekom prve šetnje galerijskim prostorom dobivaju ključ, uz pomoć kojeg „dovršavaju“ izložbeno iskustvo izvan galerijskog prostora. Suprotstavljanjem praznog galerijskog prostora i simbola, Nemanja Cvijanović naglašava konceptualnu razinu rada, obeshrabrujući njegovu fizičku kontemplaciju. Osnovni motiv izložbe je bijela zastava, čije je simboličko porijeklo staro preko dvije tisuće godina, kada je po prvi put zavijorila u znak predaje na frontu dinastije Han. Predaja, taj kratki trenutak prije tranzicije iz jedne ideologije u drugu, trenutak tišine u kojemu je pojedinac potpuno prazan i, posve prirodno, baš zato najranjiviji. Zahvaljujući Cvijanovićevoj intervenciji, bijela zastava kao simbol predaje postaje revolucionarno i ideološki obojana crvenom. U odnosu na gledatelja, galerija funkcionira kao ideološki prostor kojeg je nemoguće izbjeći, dok je ideološka varka do te mjere očita da je nemoguće izaći bez poteškoća. Upravo je taj trenutak simboličke tranzicije, pretvaranje prazne bijele zastave u crvenu i crnu, osnovna poruka Cvijanovićeve instalacije i klopka koju postavlja gledatelju.

Osim što uspješno nastavlja tradiciju hrvatske konceptualne umjetnosti, Nemanja Cvijanović je jedan od onih umjetnika koji neprestano razmišlja o stanju društva i nudi mu ogledalo. Iako instalacija Do not fuck with Social Democracy! posebno naglašava pitanje zloporabe socijalne demokracije, ona je i metafora zloporabe svih vrsta ideoloških mehanizama. Pojedini segmenti instalacije su formalno izvedeni tako da osnovni motiv izložbe, bijela zastava, može postati ne samo crvena, već i crna, zelena, žuta ili plava, uz samo minimalnu intervenciju. To u gledatelju budi pitanje o razlikama između različitih političkih ideologija i njihovih mehanizama manipulacije. Iznad svega, rad Nemanje Cvijanovića skreće pozornost na odgovornost pojedinca pri otkrivanju suvremene društvene stvarnosti, stvarnosti povijesnog sjećanja i stvaranju sistema vrijednosti. (iz teksta Tevža Logara)

Izložba je ostvarena u suradnji sa Galerijom ŠKUC, Ljubljana i uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture RH

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.