BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Obrovac, Ivan

Rođen je 1937 u Smoljancima (Istra, Hrvatska).
Diplomirao na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1969, odjel slikarstvo.Do umirovljenja 2004. godine bavio se pedagoškim radom u Školi primijenih umjetnosti i dizajna u Puli, čiji je idejni pokretač i jedan od osnivača, gdje je mentorski utjecao na plejadu mladih i budućih umjetnika. Samostalno je izlagao petnaestak puta u Hrvatskoj i u inozemstvu. Preko četrdeset puta sudjelovao je na skupnim izložbama u zemlji i u svijetu. Dobitnik je devet nagrada i priznanja.Živi i stvara u Puli i u Smoljancima.

Karizmatičan decenijski prenositelj profesionalnih znanja i vještina mladima, prof.Ivan Obrovac, slikar i grafičar istraživalačke naravi, ima u svom radu i djelu jednu, temeljnu konstantu. To je sloboda eksperimenta. Njome trajno propituje granice i mogućnosti primarno sebe, zatim medija, tema, starih, novih i kompozitnih tehnika, kameleonski mijenjajući samu bit svojeg slikarstva.
Decenijski voljno otklonjen od prakse Konceptualne umjetnosti i Novih tendencija, umjetnik je koji kontinuirano vodi osoban, intiman, sebi okrenut, vrlo komoran monolog individualca /suprotivo vremenu impresonalnog kolektivizma/ i intelektualca /suprotivo vremenu nametnute uprosječenosti/, vjeran gotovo tradicionalnom konceptu slike i slikarskom prosedeu. Solilokvij je to kojega dijeli sa svojim Svircima i Slikarima, kolosalnim osamljenicima u prostoru kojega nema, podupirući odsustvo zvuka kao vrhunsku glazbu, odsustvo geste kao sukus unutarnjeg bivanja, bez ikakvih insignija ipersonalizirajući ih do ništavila, no dajući im snagu iluminatora i korektora ukupnoga stanja duha. A graditi sliku na negacijama znači vječito otpočinjanje, što je umjetniku zalog njegove stvaralačke slobode. Tu slobodu flaniranja imaginarnim prostorima, istraživanja neimenovane arhitekture, praćenja vremena kroz svjetlosnu preobrazbu, bez prisustva čovjeka-svjedoka, Ivan Obrovac posljednje decenije novog milenija crtačko-slikarski intenzivno eksplorira.

Gorka Ostojić Cvajner

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.