BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Promocija Monografije: Đanino Božić

Svečana promocija će se održati: u petak 21.12.2012 u 19h
Galerija Luka

Nakon uspješnih izdanja monografija Karla Paliske, Fulvia Juričića, Roberta Paulette i Bojana Šumonje, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre je odlučilo nastaviti s projektom izdanja monografija istaknutih istarskih umjetnika, članova HDLU Istre.
Stoga se 2010. godine, u suradnji s tvrtkom Medit d.o.o. iz Pule kao suizdavačem, krenulo u izdavanje monografije Đanina Božića, umjetnika koji već dugi niz godina svojim stvaralaštvom u domeni vizualnih umjetnosti značajno obilježava likovnu scenu Istre.

Autor monografije je povjesničar umjetnosti Ivica Župan.

“Knjiga potvrđuje Đanina Božića kao markantnu pojavu na kartografiji hrvatske umjetnosti, izuzetno plodna autora heterogena opusa, umjetnika spekulativna duha, koji se kreće prividno različitim putovima, odaziva različitim izazovima, ali uporno ustrajava na racionalnoj gradnji slike. Posebice naglašavamo njegov visok položaj unutar suvremene hrvatske umjetnosti i činjenicu da je tijekom plodonosne karijere tijesno povezan sa širim domaćim i svjetskim umjetničkim kontekstom. Premda djeluje izvan tzv. velikih centara, pa i u određenoj zemljopisnoj izolaciji, njegov opus po svojim jezičkim značajkama nimalo ne zaostaje za dosezima protagonista domaće i bjelosvjetske scene. Monografija ga pokušava očitovati i kao nenametljiva i povučena ali pravodobna sudionika jedne vrlo uzbudljive epohe, razdoblja krupnih preispitivanja i odvagivanja prirode slikarstva i prirode samih likovnih umjetnosti, kada se utemeljuju novi pogledi na plastički jezik i ulogu umjetnosti, na lik i ponašanje umjetnika. Božić pravodobno – s autentičnim instinktom – prepoznaje izazove te epohe, spremno, plodonosno i s relevantnim postignućima odgovara na njih, ostavljajući brojne tragove svojih odgovora u slikama i objektima kojima vrijeme proteklo od njihova nastanka ništa ne oduzima, a koje evokativno svjedoče o jednoj burnoj, čak i kontradiktornoj duhovnoj stvaralačkoj klimi.”
(ulomak iz teksta Ivice Župana)

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.