BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

REVIJALNA IZLOŽBA ČLANOVA HDLU ISTRE 2017.

 

Galerija Luka, Galerija MUL i Galerija Anex, Istarska 30, Pula

15.12.2017. – 31.1.2018.

PER ASPERA AD ASTRA[1], PER ASTRA …

Uoči smo realizacije „krunskog“ projekta HDLUa Istre, kojim se na isteku kalendarske godine radovima predstavljaju članovi udruženja po principu jednakosti, bez koncepta, posebnih kriterija i sličnog, a nastoji se istaknuti zajedništvo strukovnog udruženja uz pregled minulog recentnog rada kolega i prijatelja. Obzirom na spomenutu prirodu manifestacije, nameću se i određena pitanja koja skreću pozornost na paradoksalnost situacije, a proizlaze iz činjenica i stanja stvari. Kao pomoć pri razumijevanju spomenutog, potrebno je podijeliti neke od podataka vezanih za ovo udruženje i sam događaj:

Naziv projekta: Revijalna izložba članova HDLU Istre 2017.

Datum održavanja: 15.12.2017. – 31.1.2018.

Datum osnivanja udruženja: 16.10.1987. (30 godina!)

Dosadašnji predsjednici HDLU Istre: Martin Bizjak ( 1988. – 1992.), Eros Čakić (1992.- 1996.), Vinko Šaina (1996.- 1999.), Marina Orlić (1999.- 2002.), Davor Kliman (od 2002. – 2005.), Andi Pekica (2006. – 2009.), Eros Čakić (2009. – 2011.), Dorina Vlakančić (2011. – 2017.), Aleksej Orel (2017.) [2]

Trenutni broj članova: 199

Broj sudionika na izložbi: 57

Proračun za realizaciju izložbe: 10.000,00 kuna

Cijena tiska kataloga izložbe: 7.000,00 kuna

Ostali troškovi (priprema za tisak; postav ; domjenak ; tekst ; lektura ): 5.000,00 kuna

Ukupan zbroj troškova: 12.000,00 kuna[3]

Dio ovih podataka moguće je naći na web stranicama društva, a dio u dokumentaciji tajništva HDLU Istre.

Podaci koji zabrinjavaju jesu oni brojčane prirode, kao na primjer taj da broj članova raste dok se broj kuna na računu velikom brzinom smanjuje. Tako je prije samo tri godine HDLU Istre s MMC-om u zajedništvu računao na približno 600.000 kuna za programe i redovnu djelatnost, dok je ove godine spao na svega 100.000 kuna za programe (ali bez redovne djelatnosti i bez podrške ukinutog MMCa) – no, troškovi za režije prostora ostaju isti ili su veći, a plaća ih HDLU Istre sredstvima dodijeljenim mu za programsku djelatnost.

Sve navedeno smo vrlo često skloni komentirati otprilike kao “to je preslika društva i svih gibanja unutar istoga“. No, što nam to uopće govori? Da li se potruditi i temeljito revidirati stanje te izgraditi novu konstrukciju društva s jasnom strategijom razvoja i svim onim što danas (iz dana u dan sve detaljnije i opširnije) od udruga zahtjeva „država“ sa svojim upravama ili jednostavno prepustiti da vrijeme učini svoje, pitajući se treba li ikom ovo udruženje uopće? Za ono prvo potrebno je pošteno zasukati rukave jer entuzijazam, kreativnost i dobra volja koji su vodili u osnutak društva (u nekim vremenski ne tako davnim vremenima, dok u ideološko-formalno – birokratskom smislu pradavnim vremenima) na žalost, danas nisu dovoljni da se išta promijeni na bolje, bojim se. Osim upravnih tijela i stručnog voditelja tajništva, zbog složenosti i sve većeg obima posla, iz dana u dan raste potreba za suradnjom sa stručnjacima pravnih, ekonomskih i drugih društvenih područja, i to ne samo povremenom, već redovnom.

Sve navedeno ne govori mnogo o samoj ovogodišnjoj izložbi te će osvrt na nju s vremenskim odmakom oskudijevati podacima o izlošcima i njihovim autorima, no govori ponešto o samom društvu, njegovim egzistencijalnim problemima, otvarajući pitanje o smislu opstanka. Da li ovakav prijelomni trenutak u kojem je Društvo očito na rubu egzistencije znači upornost pri održavanju „pacijenta na životu aparatima“ ili znači humanu eutanaziju prepustivši ga tijeku događaja? Tko bi se uostalom usudio odgovoriti na ovakvo pitanje?

S outsiderskog kuta gledišta, kao žitelj ovoga grada i dio publike kojoj su fokus gibanja u kulturi, rekla bih: „SPASIMO DRUŠTVO! SVI NA ULICE!“…, dok insiderski pogled na dato stanje i nije tako “nadahnut” i više upućuje na ovakve i slične simptome u društvu gdje se sve svodi na pojedinca svjesnog svoje nemoći.

Kako god, i najsitniji pomak bilo koje čestice na ovoj kugli zemaljskoj, u kreativnom ili destruktivnom smislu, događa se s valjanim razlogom pa se u tom tonu mogu jedino osvrnuti na mudrost dalekog istoka te citirati Zen Pandu koji bi na pitanje ovakvog tipa, tipa „biti ili ne biti?“, odnosno je li tragedija nestanak ovog ili ovakvog udruženja s lica kulturne scene?, mudro odgovorio s:“ : Možda….“. [4]

A svakom od nas ostaje na volju izbor hoćemo li otvoriti prozor s pogledom na prošlost ili onaj s pogledom na budućnost. Oba radije ne. Zbog propuha.[5]

S poštovanjem i sretno!

Tina Širec Džodan

 

P.S.  Na ovogodišnju Revijalnu izložbu članova HDLU Istre, ujedno i na tridesetogodišnji jubilej  postojanja Društva, odazvalo se pedeset i sedam autora, uz uvjerljivu brojčanu premoć slikarstva, uvijek mali, ali postojan broj kiparskih, grafičkih i fotografskih ostvarenja te instalacija i jedne video instalacije.

Hvala svim autorima koji su se odazvali, kao i Miru Ploju, Antoniju Jeliću i Gordani Trajković za pomoć pri realizaciji izložbe.

 

OHDLU_Plakat_2017ve godine, uz 30.obljetnicu HDLUI, predstavit će se jednim radom 59 autora: Ljiljana Barković / Nataša Bezić / Tea Bičić / Vedran Bišić / Eugen Borkovsky / Ines Burić Šabanović / Đurica Ciganović / Marin Dimeski / Tanja Draškić Savić / Heda Gärtner / Goran Grofelnik /Olja Grubić / Igor Gustini / Josip Pino Ivančić / Saša Jantolek / Fulvio Juričić / Jadranka Kalenić / Davor Kliman / Julijana Kocanović-Grubić / Slobodan Kokotović-Libero / Branko Kolarić / Vera Kos Paliska / Lada Luketić / Korana Lukić Šuran / Gordana Majnarić / Zvjezdana Marguš Prohaska / Milan Marin / Slavica Marin / Mirjana Matić / Mladen Milotić / Denis Nađ / Marina Orlić / Jadranka Ostić / Karlo Paliska / Tanja Pečanić / Monika Petrović / Nikola Ražov / Alija Rešić / Aleksandra Rotar / Denis Sardoz / Mirta Savani Profeta / Valter Smoković / Rajko Svilar / Vedran Šilipetar / Sonja Škalamera Novak / Adalgisa Škopac / Adrijana Šuran / Noel Šuran / Bernard Teklić / Gorana Težak / Ksenija Tomičić / Dražen Turković / Lara Ušić / Goran Valenta / Ivona Verbanac / Ljiljana Vlačić / Dorina Vlakančić / Roberta Weissman Nagy / Andrej Zbašnik.

 

Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu: Grada Pule

Nosilac projekta: HDLU Istre, + 385 98 46 47 41, hdlu.istre@inet.hrwww.hdluistre.hr

[1] „Kroz trnje do zvijezda“, „Preko trnja do zvijezda“, uzrečica koja je nastala prema izreci M. A. Seneke iz djela Hercules furens (Non est ad astra mollis e terris via: Nije lagan put sa zemlje do zvijezda) http://proleksis.lzmk.hr/59382/

[2] http://hdluistre.hr/povijest-hdlu/ (5.12.2017.)

[3] Procjene troškova formirane su obzirom na dostupne informacije i ponude, a već sad premašuju sredstva predviđena i dodijeljena za realizaciju programa. Iskustvo je pokazalo da su konačno realizirani troškovi u pravilu veći od dodijeljenih/predviđenih sredstava.

 

[4] Jon Muth, Zen Panda – slikovnica za djecu predškolskog uzrasta (Planetopija, 2016.)

[5] Propuh je kao fenomen od kojeg se strahuje poznat otprilike na prostoru Balkana, dok ga neke druge kulture uopće ne poznaju.

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.