BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

ROBERT PAULETTA / JUŽNI KRIŽ I NEVIDLJIVI AVIONI

Samostalna izložba Roberta Paulette „Južni križ i Nevidljivi avioni“ u organizaciji HDLU Istre

27.1. 2017. – 5. 3. 2017.

Galerija Luka i Galerija MUL, Istarska 30, Pula

Otvorenje u Noći muzeja – petak, 27. 1. 2017., u 19 sati

Južni križ

„Tek pojam smješten s druge strane vidljivog – Južni križ – mnogim je moreplovcima i trgovcima, odmetnicima i istraživačima, na onoj strani kugle, bio putokaz u noćima, orijentir, sinonim mogućeg spasa.

Pitao sam se često, u čemu prebiva nevidljivo? Koja je domovina imaginarnog ili fiktivnog, svjesnog ili potonulog sjećanja, i postoji li svijet izvan mene ili bolje rečeno postoji li uopće ako ga ne promatram?…

…Izložba se sastoji od nekoliko slika i poliptiha, ulja na platnu većih formata. Riječ je o minimalističkim, jednoslojnim (točkastim) geo-radovima slikanim na monokromnoj podlozi. Pretežito su svijetlih boja.

Točkasti raster prikazan na slici preslika je jedne nebeske konstelacije (Južni križ, Lira, Libra, Scorpio…).

Točkasti raster je koloristički suprostavljen podlozi slike. Kod promatrača  to izaziva perceptivnu zabludu; tkz. komplementarni kompleks. Naime promatrač ima psihološku potrebu nadoknađivanja ravnoteže pa stvara kolorističku iluziju kojom percipira nepostojeće točke. Promatraču se ukazuju krugovi komplementarne boje; on vidi ono čega nema…“ (Robert Pauletta)

Nevidljivi avioni

„Ovi radovi kao opus jedne ne-radosne igre, zagasiti i škuri, antipodni su slikama Južnog križa. Moj tamni barok. Nešto kao suprematizam lišen vjere, hod s tegom kroz noć života…

…Ako kod prethodnih radova (Južni križ) vidimo nešto što nije naslikano, kod ovih radova mi ne vidimo ono što je naslikano. Bar ne iz prve.“ (Robert Pauletta)

 

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi.

Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađao je u Puli.

Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera.

Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića.

1987. godine jedan je od osnivača HDLU Pule, kasnije HDLU Istre.

Od 1991.- 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te iste škole. Koncem 90-tih surađuje s redateljem Robertom Raponjom i realizira niz scenografija za predstave u INK-a.

2003. godine, u studenom, osniva se Udruga MMC LUKA gdje kao voditelj priređuje niz kulturnih i subkulturnih aktivnosti: izložbe, koncerte, prezentacije, promocije,okrugle stolove, debate..

2007. u izdanju HDLU-Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu.

2009. postaje član HZSU–a. Posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu.

2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA.

Sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama i bijenalima. Samostalno je izlagao 100-tinjak puta u glasovitim galerijama i muzejima Hrvatske i inozemstva.

Umjetnik je za svoj rad više puta nagrađivan, a njegovi su radovi otkupljeni u mnogim nacionalnim i privatnim kolekcijama.

Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu: Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Fabrike d.o.o. i Are electronic

Nosilac projekta: HDLU Istre, + 385 98 46 47 41, hdlu.istre@inet.hr,  www.hdluistre.hr

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.