BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

Šaina, Vinko

Vinko Šaina rođen je 1953. godine u Puli. Član je HDLU Zagreb, HDLU Istre te HZSU-a. Izlagao na 40-tak samostalnih izložbi (Labin, Pula, Rovinj, Rijeka, Poreč, Torino, Imperija, Feltre, Kirchdorf, Imola, Reutte, Brač, Zagreb, Graz, Novi Vinodolski, Varaždin …) i preko stotinu skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu (Labin, Pula, Split, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Novi Sad, Beograd, Udine, New York, Montevideo, Buenos Aires, San Paolo, Cako, Komodoro, Manzano, Vitorio Venetto, Leoben, Eisenstadt, Stuttgart, Beč, Trst, Paris, Lisabon …) te sudjeluje na desetak likovnih kolonija.

Dužnost predsjednika HDLU Istre obnašao je u razdoblju od 1996. do 1999. godine s ostvarenim i iznimno ambicioznim projektima i urađenom najkvalitetnijom kataloškom građom Društva.

Osim slikarstvom bavi se i galerijskom djelatnošću. Od 1991. do 1993. godine trajala je obimna i zahtjevna sanacija, rekonstrukcija i restauracija sakralnog objekta, ujedno i spomenika kulture, Crkve Gospe Karmelske u kojoj je utemeljio galeriju “Alvona”.

U produkciji HRT 2009. godine snimljen je dokumentarni film o njegovom stvaralaštvu „Sliko-slikopisi Šaina”. Koscenaristica Maja Gregl je istaknula: „U svijetu u kojem su se pogubili svi kriteriji jedna nezgoda i jedan san postali su poticaj za životnu borbu i umjetničko stvaranje. Za labinskog slikara Vinka Šainu to je bila katarza, koja je njegov vlastiti hendikep pretvorila u harmoniju dobrih misli i djela, u slavu života, ljudi i prirode.“

Povjesničar umjetnosti Boris Toman o njegovom stvaralaštvu napisao je: „Snaga volje i vizija, energija koja je usmjerena na prave stvari i vrijednosti, mogu se prepoznati ne samo u golim činjenicama iz autorove biografije ili u detaljima graditeljske baštine labinske umjetničke republike, već je sve to, na isti način i s istom mjerom autentičnosti prisutno u njegovim slikarskim krajolicima s ikarovskom perspektivom vedrog i nostalgičnoga beskraja, koji se širi u sveudilj kao jasna i otvorena vizija čovjekove malenkosti i privremenosti na šarenome slikarskome globusu, između vječnosti i povijesnoga trajanja. Ako parola „čovjek je stil“ ima u današnje vrijeme još uvijek isti smisao ili težinu, onda ona u slučaju Vinka Šaine nalazi svoje puno pokriće”.

Likovna djela Vinka Šaine nalaze se u brojnim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.
Za svoj stvaralački rad višestruko je nagrađivan.

 

Vinko Šaina
G. Martinuzzi 15
52 220 Labin
Tel.: 052 852 082
Mob.: 098 183 0901
e-mail: galerija-alvona@pu.t-com.hr
www.galerija-alvona.hr

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.