BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

TONI MEŠTROVIĆ: CONTINUUM CONTINUUS

11.12. – 16.12.2013.
Otvorenje izložbe: srijeda 11.12. u 19h Galerija Anex
Toni Meštrović CONTINUUM CONTINUUS, Galerija Anex, Istarska 30, Pula, prosinac, 2013.

Umjetnički projekt “Continuum continuus” u razvijenijoj formi nastavlja video “Continuum”. Dok je u prethodnom radu kamera, korištena poput tradicionalnog alata za obradu kamena (pikuna), pripremala i obrađivala vizualno polje u izradi jedne sekvence suhozida, u ovom slučaju će iz niza materijala što prati obnovu tradicionalne dalmatinske kuće nastati video instalacija organskog nastajanja ljudske nastambe u pejzažu.

Snimateljskim postupkom filmska vrpca/digitalni medij upija karakteristike okoliša, kao što se kamen preoblikuje ljudskim djelovanjem. Niz tradicionalnih alata i njihova primjena –prisutnih kroz djelovanje ljudske ruke – djelomično prenose proces izgradnje kuće. Ritmička izmjena zvuka obrade kamena tradicionalnim alatima i zvuka okoliša (zaseok Kačina na Velom Drveniku), uz vizualno predstavljanje ruku i tijela sredovječnog muškarca koji obnavlja građevinu, priča je i o patrijarhalnoj otočkoj tradiciji. No, ona u ovoj suzdržanoj, monokromatskoj inačici tek elegično progovara kroz očev lik koji obnavlja rodnu kuću.

Projekt je započeo obnovom segmenta suhozida koja se iz stvarnog života prenosila na filmski zapis. Kako u stvarnosti, koja se kroz ovaj projekt sustavno dokumentira, napreduje obnova jedne skromne otočke kuće, tako nastaje i znatna količina video materijala, polazište za buduću višekanalnu instalaciju. Prilagodljivost postava, kao montaža nekoliko različitih modula što predstavljaju segmente seoske kuće ili izdvojenih i naglašenih vizualnih i zvučnih osjeta, proizlazi iz sustavnog bilježenja kamerom. Ono je, na kraju, sukladno naslovu projekta, osnovni materijal iz kojeg potencijalno raste samoobnavljajući tijek vizualnog i zvučnog u protoku vremena.  (Toni Meštrović)

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. Po povratku u Hrvatsku nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama, kao i video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Rijeci i Kaštelima, a predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjek za film i video.

www.macaknara.hr

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.