BETA
kontakt
E-obavijesti
ENGLISH

Recentne Izložbe

Vijesti

VICE TOMASOVIĆ / SVE ŽIVO

 

Vice T

 

Samostalna izložba VICE TOMASOVIĆASVE ŽIVO“ u organizaciji HDLU Istre

17.6.2016. – 4.7.2016.

GALERIJA LUKA I GALERIJA MUL, Istarska 30, Pula

OTVORENJE:  u petak 17.6. u 20 sati

„Slike i objekti koje će Vice predstaviti na ovoj izložbi u HDLU Istre, predstavljaju bitno osvježenje u hrvatskom umjetničkom prostoru koji je zadnjih nekoliko godina uglavnom zagušen slikarstvom tzv. novih figuracija ili novih hiperrealizama. Tomasović nudi slikarsku alternativu naizgled nadrealističke provenijencije, ali mišljenja sam da se prije radi o svojevrsnom novom manirizmu koji se u Tomasovića realizirao kao svojevrsni diskurzivni odgovor na spomenute realizme, ali i cjelokupnu hrvatsku likovnu scenu…“

„Umjetnici nadrealizma prošlog stoljeća nisu bili imuni na utjecaje manirizma koje susrećemo kod Salvadora Dalija, Maxa Ernsta ili Yvesa Tanguya pa naznake takvog stvaralaštva logično pronalazimo i u Tomasovića, ali za komponente nadrealističkog ozračja bitniji je njegov cjelokupni imaginarij kojeg čine minuciozno izrađena maštovita bića biljnog i životinjskog podrijetla od kojih neka poprimaju ljudske oblike i karakteristike, a svojim kretanjima, međusobnom isprepletenošću i magijsko-simboličnom impostacijom bez sumnje zazivaju iskustva nadrealističkih autora.  Otvara se jedan čudesan, maštovit i lucidan svijet kojeg otkrivamo u svakom detalju autorovih razigranih kompozicija i koji dakako nije realan, već istovremeno priziva možebitnu prošlost i zaziva moguću budućnost.

Danas, kada genetički inženjering preuzima prirodne biološke funkcije čovjeka, usmjerava naše potomstvo, kreira liječenje i diktira prehranu, ni u što više nismo sigurni. Ako vjerujemo u takvu znanost, ne znamo kakvim je mutacijama došlo do nastanka Homo sapiensa, niti u kojem će smjeru multinacionalne korporacije (koji genetički inženjering kontroliraju), završiti priču s ljudskim rodom.  Sve smo bliže Alienu, a nismo više ni sigurni da od njega ne potječemo. Ipak, unatoč nimalo optimističnom kontekstu, slike i objekti Vice Tomasovića zrače dobrim vibracijama te djeluju kao da su iskočili iz osebujnog Wunderkamera nekog dobroćudnog alkemičara“ (iz predgovora Mladena Lučića)

Vice Tomasović nakon završene Opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje je diplomirao 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Predsjednik je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu te voditelj izložbene djelatnosti Salona Galić u Splitu. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač. Dobitnik je nekoliko priznanja kao autor.

Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu: Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, , Fabrike d.o.o. i Ara Electronic

Nosilac projekta: HDLU Istre, + 385 98 46 47 41, hdlu.istre@inet.hr,  www.hdluistre.hr

 

Svi materijali na ovim stranicama u vlasništvu su HDLU-a Istre ako nije naznačeno drugačije i ne mogu se koristiti bez pismenog pristanka autora/ice ili HDLUa.